Francuski ambasador se izvinio Vučiću i srpskom narodu

Beogradska štampa je oštro kritizirala Francusku zbog protokola na ceremoniji ispred Slavoluka pobjede, nazivajući to 'skandalom' (EPA)

Francuski ambasador u Beogradu Frederic Mondolini izvinio se u ponedjeljak srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog rasporeda uzvanika na pozornici u Parizu tokom nedjeljne ceremonije obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Mondolini je naglasio da je “za žaljenje” raspored sjedenja ispred Slavoluka pobjede, po kojem je srbijanski šef države, iako čelnik jedne od zemalja pobjednica u Prvom svjetskom ratu, smješten nasuprot predsjednika Francuske, SAD-a i Rusije, a ne na istoj strani svečane pozornice, prenosi Hina.

“Sa Srbijom smo veoma bliski, Srbija je u Prvom svjetskom ratu izgubila skoro trećinu svog stanovništva, 62 posto muškog stanovništva. Ne znam što se dogodilo. Kažem da je to bila greška za žaljenje i molimo predsjednika Vučića i srpski narod za ispriku“, rekao je u ponedjeljak ujutro Mondolini za beogradsku TV Prva.

Ubrzo poslije jutrošnjeg izvinjenja francuskog ambasadora, reagirao je srbijanski predsjednik i objavom na Twitteru zahvalio Francuskoj na poruci poštovanja.

“Hvala ambasadoru Mondoloniju na divnim rečima i poštovanju koje je pokazao prema srpskim žrtvama”, napisao je Vučić na Twitteru i poručio da će poštovanjem biti uzvraćeno predsjedniku Emanuelu Macronu, koji je ranije obećao posjetiti Srbiju do kraja godine.

“Srbija će na veličanstven način dočekati predsednika Macrona”, poručio je Vučić.

‘Šokiranje Srba’

Komentirajući jučerašnju ceremoniju u Parizu, francuski ambasador u Beogradu ocijenio je da su “slike šokirale dužnosnike i srpski narod”, ali da je “važno to što nije bilo protokolarnog dočeka značajnijeg za Kosovo nego za Srbiju”.

“Thaci je možda bio u fokusu kamera. Srbija je imala veliki značaj u Prvom svjetskom ratu i Francuska tome pridaje veliki značaj”, rekao je ambasador Mondolini i zahvalio srbijanskom šefu diplomatije Ivici Dačiću što je istog dana u Beogradu održana ceremonija u povodu100. godišnjice završetka Velikog rata.

“U svakom slučaju mi želimo sa Srbijom obilježiti snažno prijateljstvo i naš predsjednik Macron doći će u posjetu početkom novembra, a to je jako značajno jer predsjednik Francuske u Srbiju nije dolazio 17 godina“, rekao je Mondolini.

Na jučerašnjoj ceremoniji u Parizu, u prvom redu sjedili su, uz domaćina, francuskog predsjednika Emanuela Macrona, predsjednik SAD-a Donald Trump, ruski šef države Vladimir Putin te njemačka kancelarka Angela Merkel, dok je iza Putina, u drugom redu, sjedio predsjednik Kosova Hashim Thaci, dok je Aleksandar Vučić bio raspoređen nasuprot njima, na drugu stranu svečane pozornice.

Komentirajući raspored na pozornici, Vučić je rekao kako zna da je “svakom u Srbiji bila knedla u grlu” te ocijenio da “nije bilo ni mesta ni smisla” praviti zbog toga skandal u Parizu.

“Ili ćete bio deo sveta ili ćete se sami isključiti”, rekao je Vučić.

Beogradska štampa u ponedjeljak je oštro kritizirala Francusku zbog nedjeljnog protokola na ceremoniji ispred Slavoluka pobjede, nazivajući to “skandalom” te ironično poručivši u jednom od naslova da “Pariz više nije grad svjetlosti”.

Izvor: Agencije