Egipat ima još snažniju kontrolu interneta

Internet
Svaka starosna grupa ima svoj 'okidač' pa ne postoji univerzalna poruka - ključ je u stalnom prilagođavanju poruka (EPA)

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi potpisao je Zakon kojim se pojačava kontrola nad internetom u toj zemlji, a koji skupine za zaštitu ljudskih prava ocjenjuju kao put za cenzuru online medija.

Zakon, objavljen u službenom listu Egipta, omogućava vlastima da narede blokadu internetskih stranica čiji se sadržaj ocjenjuje kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Administrator ili urednik stranica sa sličnim sadržajem sada se suočava sa zatvorskom i novčanom kaznom, a onima koji pokušaju posjetiti zabranjene stranice suočavaju se s kaznom od jedne godine zatvora i novčanom kaznom od 100.000 egipatskih funti (blizu 5.600 američkih dolara), prenosi Beta.

Amnesty: Gotovo potpuna kontola nad medijima

Egipatski parlament je prošlog mjeseca usvojio zakon koji omogućava Vrhovnom vijeću za regulaciju medija da nadzire društvene mreže i internet stranice s više 5.000 korisnika.

Ima i mogućnost da ih blokira ukoliko šire “lažne vijesti” ili “potiču na kršenje zakona, nasilje ili mržnju”.

Amnesty international je u srpnju kritizirao egipatske zakone iz tog područja, ističući da oni “omogućavaju državi gotovo potpunu kontrolu nad tiskanim, online i elektronskim medijima”. 

Izvor: Agencije