Dimitrios Pagourtzis opisao planove napada u školi u svom dnevniku

To je treća pucnjava za sedmicu dana, a 22. po redu od početka godine u SAD-u (EPA)

Učenik iz Teksasa koji se tereti za pucnjavu u srednjoj školi u Santa Feu, Dimitrios Pagourtzis , koga prijatelji opisuju kao tihog i povučenog, planove za napad opisivao je u svojim privatnim dnevnicima, uključujući i plan da se ubije, saopćile su američke vlasti.

Uz to, Pagourtzis (17) je na Facebooku objavio fotografiju košulje s natpisom “Rođen da ubije”, a koristio je pušku i pištolj svog oca u pucnjavi u petak u kojoj je 10 osoba ubijeno – većinom učenika – a 10 ranjeno, navodi se u saopćenju, prenosi AP.

Nejasan motiv napada

Motiv pucnjave, za sada, nije jasan, ali guverner Greg Abbott kaže da je Pagourtzis pisao o planovima za napad u dnevnicima koje čuva u svom računaru i mobilnom telefonu, a koje je policija zaplijenila.

Novootkriveni podaci o Pagourtzisu kose se sa slikom koju su o njemu iznijeli njegovi prijatelji, a koji ga opisuju kao povučenog mladića, sportistu koji je, kažu, izražavao želju da posjeduje oružje, ali nije govorio o ubijanju ljudi.

Drugovi iz razreda Pagourtzisa opisuju kao tihog mladića i ljubitelja video-igrica, koji je obično u školu dolazio u crnom kaputu i crnim čizmama.

Igrao je fudbal za juniorski školski tim i bio član plesačke grupe lokalne grčke Pravoslavne crkve.

Oni koji ga poznaju kažu da su šokirani saznanjem da je on možda umiješan u smrtonosnu pucnjavu.

Planirao samoubistvo

“Ne samo što je želio izvršiti napad iz vatrenog oružja, već je želio i da, nakon pucnjave, izvrši samoubistvo”, izjavio je Abbott, dodavši da je Pagourtzis rekao vlastima da “nije imao hrabrosti” sebi oduzeti život.

Abbott je naveo i da su dva komada vatrenog oružja, koja je mladić koristio u napadu, u legalnom vlasništvu njegovog oca, a za sada je nejasno da li je otac znao da mu je sin uzeo oružje.

Guverner je, također, rekao da su eksplozivne naprave, među kojima i Molotovljev koktel, nađene u kući i automobilu osumnjičenog, kao i u okolini škole.

U slučaju ovog napada, ukazao je Abbott na konferenciji za novinare, nije bilo upozoravajućih znakova kao u slučajevima pucnjava u školi na Floridi u februaru i u crkvi kod San Antonija u novembru.

Prvi rezultati istrage, prema njegovim riječima, nisu pokazali da je Pagourtzis imao kriminalnu prošlost niti ikakvih problema sa zakonom.

Jedan dvojice privedenih

Na Facebooku profilu osumnjičenog stoji i da Pagourtzis planira da iduće godine uđe u američki Marinski korpus.

Pagourtzis se trenutno nalazi u zatvoru okruga Galeveston, na osnovu optužbi za ubistvo, rekao je okružni šerif Henry Tocheset.

On je, inače, jedna od dvije osobe zadržane u pritvoru nakon pucnjave u školi u Teksasu.

Šerif okruga Hariss Ed Gonzalez ranije je rekao da je jedna osoba, za koju se pretpostavlja da je učenik, uhapšena nakon pucnjave, a da je privedena još jedna osoba, za koju se također pretpostavlja da je učenik.

To je treća pucnjava za sedmicu dana, a 22. po redu od početka godine u SAD-u.

Izvor: Agencije