Čanak: Odluka Skupštine RS-a vodi u novo zlo

'Ukidanje izveštaja o Srebrenici u Skupštini Republike Srpske je užasno negiranje genocida i vodi u novo zlo', napisao je Čanak (Tanjug)

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak oštro je kritizirao Skupštinu Republike Srpske zbog ukidanja izvještaja o genocidu u Srebrenici i ocijenio da to vodi u novo zlo.

“Ukidanje izveštaja o Srebrenici u Skupštini Republike Srpske je užasno negiranje genocida i vodi u novo zlo. A sve ‘srpske’ stranke su to podržale, čak i one koje su učestvovale u pisanju toga izveštaja. Sram vas bilo, ime čitavog jednog kroz istoriju časnog naroda ste još jednom ukaljali”, napisao je Čanak na Twitteru, prenosi Beta.

 

 

Na navode pojedinih komentatora na Twitteru da je i direktor Centra Simon Wiesenthal iz Izraela Efraim Zurorf također rekao da u Srebrenici nije bilo genocida, Čanak je ukazao na njihovu nedosljednost.

“Jao, patriJoti srBski… Kako vas boli reč genocid… a ne bole vas vezani pa pobijeni zarobljenici?… Setili ste se sada Zurofa… A kada je protestovao što je u Novom Sadu podignut spomenik antisemiti i ubici Jaši Tomiću, nigde vas nije bilo. Po sto puta sram da vas bude”, poručio je Čanak.

 

 

U izvještaju Komisije o Srebrenici iz 2004. godine navodi se da je između 7.000 i 8.000 bosanskih muslimana nestalo iz tog mjesta 1995. godine te da su pobijeni.

Agencija AP je navela da su dva međunarodna suda utvrdila da se u Srebrenici dogodio zločin genocida.

Narodna skupština RS-a je u utorak zatražila od entitetske Vlade da stavi izvan snage Izvještaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine i da se formira nova komisija koja bi u roku od godinu dana utvrdila cjelokupnu istinu o događajima u i oko Srebrenice u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Sjedinjene Američke Države su ranije optužile RS za pokušaj negiranja povijesti odlukom o stavljanju izvan snage izvještaja prema kojem se odgovornost za pokolj više hiljada Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine pripisuje vojsci i policiji bosanskih Srba.

Korak ka pomirenju

Američki State Department saopćio je kako izvještaj Vlade RS-a iz 2004. o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak prema pomirenju.

“Sjednica parlamenta RS-a održana 14. augusta predstavlja korak u pogrešnom smjeru”, navedeno je u saopćenju State Departmenta.

Izaslanik Ujedinjenih naroda zadužen za prevenciju genocida smatra da je odluka NSRS-a da odbaci izvještaj korak unazad za Bosnu i Hercegovinu.

Savjetnik UN-a Adam Dieng ocijenio je da odluka parlamenta RS-a potkopava vladavinu prava te nacionalne i međunarodne napore da se postigne pravda za žrtve svih nacionalnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini, prenio je Tanjug.

On je ocijenio da će takva odluka bosanskih Srba pogoršati tenzije uoči općih izbora 7. oktobra.

Izvor: Agencije