Bugarin priznao ubistvo novinarke

Ubistvo Viktorije Marinove izazvalo je ogorčenost u Bugarskoj (EPA)

Severin Krasimirov, Bugarin osumnjičen za silovanje i ubistvo televizijske novinarke Viktorije Marinove, priznao je zločin te će biti zadržan u pritvoru, saopćio je u petak sud.

“Da, kriv sam. Ne mogu vjerovati da sam to učinio. Žalim zbog toga”, kazao je dvadesetogodišnjak tokom saslušanja na sudu, izvještavaju bugarski mediji.

Rekao je kako je bio pod utjecajem droge i alkohola te da nije poznavao žrtvu, prenosi Hina.

Tijelo tridesetogodišnje novinarke i voditeljice pronađeno je 7. oktobra u parku na obali Dunava u gradu Rusu, u blizini granice s Rumunijom.

Napad zbog seksualnih motiva

Osumnjičeni je najprije pobjegao u Rumuniju, a nakon toga u Njemačku, u kojoj živi nekoliko njegovih rođaka, gdje je i uhapšen.

Nakon deportacije, bugarska policija je, na temelju genetskog materijala, zaključila da je on počinitelj, objasnio je u Sofiji bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov.

“Prikupili smo mnoštvo dokaza koji sugeriraju da je osoba kriva. Optužen je u odsutnosti za dva zločina – silovanje i izuzetno okrutno ubistvo s predumišljajem”, rekao je bugarski državni tužitelj Sotir Cacarov.

On je kazao kako istražitelji sumnjaju da je muškarac napao Marinovu zbog seksualnih motiva.

Marinova je radila za tv stanicu TVN iz Rusea, koja je emitirala njenu emisiju Detektor.

U svojoj posljednjoj emisiji 30. septembra predstavila je dva novinara koji su istraživali navodni slučaj korupcije vezano uz fondove Evropske unije.

Pronevjera EU fondova

Rekla je da će njena nedavno pokrenuta emisija provoditi slične istrage.

Marinova, koja ima sedmogodišnju kćerku, bila je uključena u istragu grupe bugarskih novinara o infrastrukturnim projektima koje finansira EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti.

Njena smrt ogorčila je mnoge u Bugarskoj, gdje su ljudi frustrirani zbog korupcije i nedjelotvornog pravosuđa koje je kritizirala EU.

Izvor: Agencije