Mnogi Palestinci prkose izraelskim snagama i odbijaju napustiti domove

‘Mnogi su odlučili ostati u svojim razrušenim domovima u sjevernim dijelovima Pojasa i gradu Gazi, suprotno naredbama izraelskih snaga’, javlja Al Jazeerina reporterka Hind Khoudary.

Nastavljaju se izraelski napadi širom Pojasa Gaze.

U gradu Gazi hiljade osoba su prisiljene na evakuaciju nakon naredbe izraelske vojske.

“Očekivali smo priliv većeg broja stanovnika ovdje u centralnom dijelu Pojasa Gaze gdje je već 1,8 miliona satjerano na malom prostoru proteklih nekoliko sedmica, odnosno od početka invazije na Rafah. Međutim, mnogi su odlučili ostati u svojim razrušenim domovima u sjevernim dijelovima Pojasa i gradu Gazi, suprotno naredbama izraelskih snaga”, javlja Al Jazeerina reporterka Hind Khoudary.
“Očekivali smo da će Palestinci u velikom broju doći ulicama Salahudin i Rašid, ali to se nije dogodilo. Riječ je o stanovnicima koji od početka rata i genocida u Gazi odbijaju napustiti svoje domove, uprkos nebrojenim zračnim i kopnenim artiljerijskim napadima. Na sjeveru Pojasa ne postoje kampovi i šatorska naselja za raseljene jer stanovnici kojima su domovi potpuno uništeni borave u školama i drugim objektima UN-a. Ovi stanovnici i dalje prkose izraelskim snagama i odbijaju napustiti svoje domove.”

Izvor: Al Jazeera