Milić: Saradnja Macrona i ljevice urodila plodom

Iako su ankete uoči izbora predviđale pobjedu Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen, desnica će biti treća po broju zastupnika.

Konačni rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj potvrdili su pobjedu široke ljevičarske koalicije Novi narodni front.

Koalicija stranaka centra predsjednika Emmanuela Macrona izgubila je desetine mandata, ali će ipak biti druga snaga u Narodnoj skupštini.

Iako su ankete uoči izbora predviđale pobjedu Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen, desnica će biti treća po broju zastupnika.

Ljevica ima najviše mandata, ali za formiranje vlasti bit će potrebna koalicija sa drugim partijama, prije svih – Macronovim pokretom.

Programski direktor organizacije “Novi treći put” Dimitrije Milić da saradnja između Macronove liste i zastupnika ljevice o strateškom povlačenju iz trke da se ne bi rasipali glasovi, odnosno da bi se koncentrisali glasovi protiv zrazite desnice – urodile su plodom više nego što su očekivali i više nego što su predviđale ankete.

Želja je napraviti centrističku većinu koju će činiti Macronova partija i umjereniji dio lijevih stranaka, kaže Milić.

Kaže da su građani svojim glasanjem i pragmatizmom spriječili naboj ekstremne desnice i da je to jedan obrazac koji se javlja sve dok postoji strah od vladavine desnice.

Što se tiče postizborne kombinatorike, Milić kaže da bi najočiglednije i najlakše rješenje bi bila vlada sa nekim tehnokratskim premijerom koji ne bi bio kontroverzan za ljevicu.

Izvor: Al Jazeera