Emotivni ultramaratonci u Potočarima: Iz doline križeva dolazimo u dolinu nišana

Mi krećemo iz doline križeva, a dolazimo u dolinu nišana. Ono što nas nažalost veže je ta nesretna sudbina da su u ovome nesretnom ratu ubijani civili, bez obzira koje nacionalnost

Posljednji je dan Marša mira, pješačkog pohoda u sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici.

Hiljade učesnika iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije i svijeta, prenoćile su u Mravinjcima kod Konjević-Polja.

Očekuje se njihov dolazak u Potočare.

U jučerašnjoj etapi prošli su planinu Udrč i Kamenicu, mjesto na kojem je pronađeno 14 masovnih grobnica.

Organizatori kažu kako je cilj pohoda njegovanje kulture sjećanja i podsjećanje na teškoće s kojima su se suočili Srebreničani u pokušaju proboja na teritorij pod kontrolom Armije Republike BiH.

Uz motocikliste, bicikliste i učesnike Marša mira, danas su, već 13. put, u Potočare pristigli ultramaratonci iz Vukovara. U pet dionica pretrčali su dugi put od 227 kilometara. U BiH im se nekoliko desetaka ljudi pridružilo.

“Mi krećemo iz doline križeva, a dolazimo u dolinu nišana. Ono što nas nažalost veže je ta nesretna sudbina da su u ovome nesretnom ratu ubijani civili, bez obzira koje nacionalnostt.[…] Kao što sam rekao, mi smo ultramaratonci, ali smo rekreativci, mi nismo profesionalni sportaši i ne trčimo za medalje, ne trčimo za pehare, nego trčimo za zagrljaj majke Srebrenice”, poručio je Dražen Ćućić, učesnik ultramaratona iz Vukovara.

Izvor: Al Jazeera