Komatina: Pokreti Save Manojlovića i doktora Milića pobjednici lokalnih izbora u Srbiji

Slađana Komatina iz CeSID-a smatra da je jedan od razloga uspjeha novih stranaka u tome što ‘birači u Srbiji vole nova lica na političkoj sceni i skloni su da takvim licima daju podršku’.

Srpska napredna stranka pobijedila je u većini gradova i opština u Srbiji na juče održanim lokalnim izborima.

Građani su birali vlast u 89 jedinica lokalne samouprave, a koalicija oko naprednjaka saopštila je da su pobijedili u svim mjestima osim u Tutinu, Kanjiži, Senti i Bačkoj Topoli u kojima su na vlasti i prethodnih godina bile manjinske stranke.

U Nišu, prema projekcijama CeSID-a, četiri opozicijske liste imaju zajedno 31 mandat, što je tijesna većina.

Na osnovu 100 posto obrađenog uzorka, koalicija naprednjaka osvojila je 29 mandata.

Grupa građana “Dr Dragan Milić” imat će 16 vijećnika u Skupštini Niša.

Deset mandata osvojila je takođe opozicijska lista “Biramo Niš”.

Slađana Komatina, iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) kaže da je “Ruska stranka neko ko će očigledno imati vrlo važnu ulogu u ovom postizbornom periodu, kada je u pitanju formiranje gradske većine u Nišu”.

Šta god da se desi u Nišu, neće biti stabilne većine, smatra Komatina.

Dva pokreta koji su otvarila značajan rezultat i koje možemo nazvati pobjednicima izbora su pokret “Kreni promeni” Save Manojlovića u Beogradu i Pokret građana doktora Dragana Milića u Nišu, kaže Komatina. Smatra da je jedan od razloga uspjeha novih stranaka u tome što “birači u Srbiji vole nova lica na političkoj sceni i skloni su da takvim licima daju podršku”. Ipak, naglašava da Savo Manojlović i doktor Milić jesu nova lica na političkoj sceni Srbije, ali nisu nova lica u društvenom licu Srbije i da je to imalo efekta na rezultate.

 

Izvor: Al Jazeera