Izrael pojačao bombardovanje Rafaha i Khan Younisa

Pripadnici palestinskog otpora u posljednjim saopćenjima navode da su nanijeli izraelskoj vojsci znatne gubitke u živoj sili i tehnici, javlja Al Jazeerin reporter.

U poslijepodnevnim satima izraelska vojska pojačala je bombardovanje Rafaha i Khan Younisa.

“Malo prije ovog našeg javljanja izraelska avijacija izvela je zračni udar na sjeveroistočni dio Rafaha u blizini škole, gdje je na meti bespilotne letjelice bila grupa okupljenih Palestinaca. Na mjesto napada stigle su ekipe hitne pomoći koje su izvukle najmanje dva tijela ubijenih te zbrinule više povrijeđenih. Za to vrijeme ne prestaju zračni i artiljerijski napadi izraelske vojske po zapadnim i centralnim dijelovima Rafaha. U proteklih nekoliko sati izraelska vojska minirala je brojne objekte u naseljima na zapadu ovog grada. Svjedoci navode da je učestalo nadlijetanje izraelskih borbenih helikoptera iznad naselja na jugu Rafaha”, javlja Al Jazeerin Ashraf Abu Amrah.

“Zabilježeno je više slijetanja transportnih helikoptera izraelske vojske u blizini naselja Tel Zu'rub s ciljem izvlačenja povrijeđenih izraelskih vojnika”, javlja Abu Amrah.

“Ovo područje je cijelog dana poprište žestokih pješadijskih borbi i pokušaja pripadnika palestinskog otpora da zaustave prodiranje okupatorske vojske. Pripadnici palestinskog otpora u posljednjim saopćenjima navode da su planiranim zasjedama i korištenjem protivoklopnih sredstava i koncentrisanom minobacačkom vatrom nanijeli izraelskoj vojsci znatne gubitke u živoj sili i tehnici. To donekle pojašnjava zašto izraelski helikopteri slijeću u područje na jugu Rafaha. Ni druga područja na jugu Pojasa Gaze, prije svih Khan Younis, nisu pošteđena izraelskog bombardovanja. U popodnevnim satima kuća porodice Astal bila je meta izraelske avijacije, pri čemu je više osoba poginulo i povrijeđeno”, javlja Al Jazeerin reporter.

Izvor: Al Jazeera