Stručnjak za energetiku: Poziv svima da ugrade solarne panele

Stručnjak za energetiku Nihad Harbaš kaže da je ‘došlo do pucanja veza strujnih kablova i prijenosnih mreža na visokom naponu zbog prevelike potražnje za energijom.’

U petak su gotovo cijela Crna Gora, Bosna i Hercegovina te dijelovi Albanije i Dalmacije ostali bez napajanja električnom energijom.

Stručnjak za energetiku Nihad Harbaš kaže da je “došlo do pucanja veza strujnih kablova i prijenosnih mreža na visokom naponu zbog prevelike potražnje za energijom.”

U Evropi i regiji imamo više od 20 posto povećanja potražnje za električnom energijom, najviše u vidu povećanja instalacijom klima-uređaja, električnih vozila i svim drugim uređajima koji koriste električnu energiju. Istovremeno, mreže se nisu obnavljale niti širile, a temperature su visoke i svi palimo klime, pa je došlo do zakrčenja, kaže Harbaš.

Harbaš kaže da je jedno od rješenje da “pravimo struju na svom krovu”, a drugo je da cijena električne energije mora rasti kako bi se napravile nove investicije.

Poziva da se svima onima koji žele omogući – kroz poticaje i zakonsku legislativu – instaliranje solarnih panela na krovu.

“Ovo mora biti jasan znak da u budućnosti moramo raditi više na ovome”, kaže Harbaš.

Izvor: Al Jazeera