Izrael upozorava na ‘sveopći rat’, Hezbollah poručuje da je spreman

Izrael je upozorio Hezbollah na sveopći rat, nakon što je grupa objavila videosnimak nadzora područja u sjevernom Izraelu, napravljenu dronom.

Izraelska je vojska odobrila operativne planove za ofanzivu u Libanu.

Izrael je upozorio Hezbollah na sveopći rat, nakon što je grupa objavila videosnimak nadzora područja u sjevernom Izraelu, napravljenu dronom.

Snimak prikazuje izraelski grad Haifu i njegovu civilnu i vojnu infrastrukturu.

Sjedinjene Američke Države poručuju da rade na sprečavanju šireg rata.

Dvije su strane gotovo svakodnevno razmjenjivale vatru preko granice od početka izraelskog rata protiv Gaze u oktobru.

Čini se da diplomatska inicijativa nije dala rezultate, javlja Al Jazeerina Zeina Khodr iz Libana.

“Naši izvori navode da je američki visoki izaslanik prenio prijeteću poruku Izraela na susretu s predsjedavajućim Parlamenta, koji je bliski saveznik Hezbollaha. Navodno je Amos Hochstein rekao Nabih Berriju da Izrael najozbiljnije razmatra opciju širenja rata, koji traje duže od osam mjeseci. Berri je tu poruku prenio Hezbollahu. A njihov je odgovor stigao u vidu 10-minutnog videa. Riječ je o nadzornom snimku iz drona. Na njemu se mogu vidjeti povjerljive vojne lokacije i civilna infrastruktura u Haifi, izraleskom trećem najvećem gradu. Brojni to vide kao poruku – ako Izrael odluči proširiti sukob – da će sljedeća faza, a to je ono što navode izvori bliski Hezbollahu – podrazumijevati da je Haifa sljedeća meta. Hezbollah ovime tvrdi – vidite šta smo u stanju učiniti”, javlja Khodr.

Izvor: Al Jazeera