Hezbollah je u mogućnosti da pogodi bilo koju metu u Izraelu

Operacija protiv Hezbollaha za Izrael bi značila da će morati koristiti mnogo sofisticiranije teško oružje, nego što je to slučaj s borbom protiv Hamasa, javlja Al Jazeerin Bernard Smith.

Izraelska je vojska odobrila operativne planove za ofanzivu u Libanu.

Izrael je upozorio Hezbollah na sveopći rat nakon što je grupa objavila videosnimak nadzora područja u sjevernom Izraelu, napravljen dronom.

“Važno je podsjetiti izraelsku javnost da bi operacija protiv Hezbollaha za Izrael značila da će morati koristiti mnogo sofisticiranije teško oružje, nego što je to slučaj s borbom protiv Hamasa”, javlja Al Jazeerin Bernard Smith.

“Ako se vratimo na dešavanja u oktobru, kada je počeo rat u Gazi, tada je izraelski ministar odbrane Joav Gallant pozvao na, kako je rekao, preventivni napad na Hezbollah. Međutim, nadglasao ga je sam premijer Benjamin Netanjahu. Izrael je evakuisao 28 mjesta i sela u blizini granice s Libanom gdje je živjelo 60.000 ljudi. Konstantno se vršio pritisak na Benjamina Netanjahua da vrati te ljude kućama. Izraelski ministar vanjskih poslova je nakon što je Hezbollah jučer objavio snimke nadzora poručio kako su veoma blizu trenutka kada će odlučiti da promijene pravila igre protiv ove grupe. Dodao je da će u sveobuhvatnom ratu Hezbollah biti uništen, a Liban biti teško pogođen. Izraelsko vodstvo, također, zna da, ako dođe do rata, Hezbollah je, također, u mogućnosti da pogodi bilo koju metu u Izraelu”, objašnjava Smith.

Izvor: Al Jazeera