Izaslanik SAD-a u pokušaju sprečavanja šireg sukoba Izraela i Libana

Američki izaslanik Amos Hochstein trebao bi danas doći u Izrael kako bi podržao napore da se izbjegne otvoreni rat Izraela i Libana.

Američki izaslanik Amos Hochstein trebao bi danas doći u Izrael kako bi podržao napore da se izbjegne otvoreni rat Izraela i Libana.

Povećana razmjena prekogranične vatre između Hezbollaha na jugu Libana i izraelske vojske na sjeveru zemlje stvara zabrinutost od izbijanja većeg sukoba na Bliskom Istoku.

Dvije žene ubijene su u petak u izraelskim zračnim udarima na grad Jannata, 20-ak kilometara od granice. Ranjeno je nekoliko ljudi.

“Iz Bijele kuće kažu da Amos Hochstein dolazi kako bi pomogao u deeskalaciji tenzija duž Plave linije. To nije službena granica Izraela i Libana nego demarkacijska linija UN-a između dvije zemlje”, javlja Al Jazeerin Bernard Smith.

“Razlog dolaska izaslanika SAD-a je intenziviranje borbi duž granice, odnosno pogranične razmjene vatre Hezbollaha u južnom Libanu i izraelskih snaga na sjeveru zemlje. Postoji veliki politički pritisak na Izrael da riješi trenutnu situaciju na sjevernoj granici. Od 7. oktobra gotovo 60 hiljada ljudi evakuisano je iz tog područja. Oni se žele vratiti kućama i to prije 1. septembra, odnosno početka školske godine. To je aktuelno političko pitanje u Izraelu”.

Izvor: Al Jazeera