Blinken u Kataru: Rasprava o odgovoru Hamasa

Američki državni sekretar Antony Blinken u Dohi je razgovarao s katarskim zvaničnicima o dogovoru o prekidu vatre u Gazi.

Američki državni sekretar Antony Blinken u Dohi je razgovarao s katarskim zvaničnicima o dogovoru o prekidu vatre u Gazi.

Tokom bliskoistočne turneje Blinken se ranije sastao s egipatskim, izraelskim i jordanskim čelnicima.

Posjeta tim zemljama uslijedila je nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a podržalo rezoluciju o prekidu vatre.

Blinken je komentarisao odgovor Hamasa na novi prijedlog o prekidu vatre.

“S obzirom da je američki državni sekretar u obraćanju novinarima rekao da je sporazum „bio ponuđen,“ ali i da i dalje postoje elementi o kojima treba pregovarati, postavio sam mu pitanje o tome da li je predloženi sporazum još uvijek aktuelan jer iz onoga što je govorio to nije jasno. Čini se da američka administracija smatra da je Hamas jedini odgovoran za prihvatanje sporazuma, što je bilo očekivano, ali se i očekivalo da će Blinken doći u Dohu s određenim garancijama koje će Hamas potaknuti da prihvati sporazum. To se nije desilo, pa se čini da sporazum ide na doradu”, javlja Al Jazeerin Osama Bin Javaid.

“Imajući u vidu napore dođe do mira, katarski premijer je najbolje opisao trenutnu situaciju, a to je da je ona frustrirajuća za one koji komuniciraju s svim stranama. Obje strane su potpuno oprečne i svojim stavovima i prioritetima – za SAD su to povratak zarobljenika i prekid napada Hamasa. S druge strane, arapske zemlje traže hitan prekid vatre zbog patnje više desetaka hiljada ranjenih i više od 2 miliona Palestinaca u Gazi. Čini se da su prekid nasilja, dopremanje pomoći, hrane, energenta i pristup medicinskim uslugama i slično stavljeni po strani”, javlja Al Jazeerin reporter.

Izvor: Al Jazeera