Goldberg: Netanyahu u dilemi, više nema izbora nego da raskine koaliciju

Savez Netanyahua s religioznom ekstremnom desnicom koja ga podržava je pod sve većim pritiskom, kaže izraelski politički analitičar Ori Goldberg.

Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je američki prijedlog za prekid vatre u Pojasu Gaze.

Rezolucijom se poziva na razmjenu izraelskih talaca za palestinske zatvorenike i povratak raseljenih Palestinaca kući.

Hamas je pozdravio rezoluciju i rekao kako su spremni za pregovore.

Ori Goldberg, izraelski politički analitičar, analizira mogućnost postizanja prekida vatre u Gazi.

“Bitno je naglasiti da je ovdje riječ o prijedlogu koji je izvorno predstavio Izrael. Netanyahu je sada u svojevrsnoj dilemi. Njegov savez s religioznom ekstremnom desnicom koja ga podržava je pod sve većim pritiskom. Ekstremna desnica traži potpuni rat u kojem Izrael neće poštovati međunarodne obaveze. Netanyahu to zna, ali zna i da većina Izraelaca, uključujući one koji ga politički ne podržavaju, podržava način na koji vodi rat, odnosno genocidnu kampanju u Gazi. Dakle, mora odlučiti hoće li ostati u savezu s ekstremnom desnicom, koja će ga podržavati dok provodi njihove zahtjeve, što će biti sve teže ako Vijeće sigurnosti uvede sankcije Izraelu ili se protiv njega raspiše nalog za hapšenje”, kaže Goldberg.

“Sporazum koji su zvanično predstavili Amerikanci dovodi ga u nezavidnu poziciju, pogotovo jer raste podrška postizanju dogovora”, smatra Goldberg i dodaje da “s obzirom na to da se interesi Netanyahua i ekstremne desnice počinju značajno razilaziti, mislim da više nema izbora nego da raskine koaliciju”.

Goldberg kaže da od Netanyahua ne možemo očekivati osjećaj trijumfa i pozitivnosti već će ovo predstaviti kao da je primoran potpisati sporazum.

Izvor: Al Jazeera