Picula: Nastavit će se ‘sušno razdoblje’ kada je u pitanju proširenje EU-a

‘Proširenje je neizgledno sljedećih nekoliko godina, ili budimo konkretni – do 2029. godine’, kaže profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Boško Picula.

U Njemačkoj i Francuskoj vladajuće stranke poražene su na evropskim izborima.

Desničari Marine Le Pen osvojili su najviše mandata, a francuski predsjednik raspisao je nove parlamentarne izbore.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Boško Picula kaže da se nije značajno promijenila situacija kada su u pitanju one političke grupacije koje bi mogle formirati vlast u sljedećih pet godina.

Picula smatra da se “Francuska mijenja” nakon ovih izbora, jer će Marine Le Pen i njen mladi predsjednik stranke Jordan Bardella u sljedećih nekoliko godina, do sljedećih izbora, diktirati tempo nacionalne politike. Desničarske stranke su skrenule prema eurorealizmu, kaže Picula. “Danas ove stranke koje su se nekad i nametale kao europesimistične stranke su zauzele stav – Europskoj uniji da, ali po našim pravilima”.

Picula smatra da će Francuska i Njemačka biti glavne države koje će donositi ključne odluke o proširenju Evropske unije. “Proširenje je neizgledno sljedećih nekoliko godina, ili budimo konkretni – do 2029. godine. U ovom novom sazivu EP-a trasirat će se put za to proširenje. Mnogima je u Evropi je jasno da su granice sigurnosti granice dokle seže Evropska unija. Samo je pitanje koliko se pojedine nekonsolidirane demokracije, ili zemlje koje imaju vlastiti problem sa sigurnošću – mogu uspješno integrirati u nešto što jest EU – a to je zajednica sigurnih zemalja”, kaže Picula.

“Nastavit će se ovo ‘sušno razdoblje’ kada je u pitanju proširenje Evropske unije još od 2013. i ulaska Hrvatske, ali će dinamizam tog proširenja, kao što je pitanje i NATO-a biti diktirano s onim što se događa na istoku kontinenta.”

Izvor: Al Jazeera