Hamas odgovorio Blinkenu, traži garanciju umjesto obećanja

‘Obje strane moraju prihvatiti dogovor, ali i Hamas i Izraelci ne uzmiču od svojih stavova’, javlja Al Jazeerin Bernard Smith.

Američki državni sekretar Antony Blinken poručio je iz Kaira da je prekid vatre preduslov za trajno primirje.

Njegova administracija vjeruje da je dogovor najbolji način da se oslobode svi taoci koje drži Hamas, a da sada sve ovisi o stavu ove oružane palestinske grupe.

Blinken je prije odlaska u Tel Aviv utvrdio da su izraelske vlasti već prihvatile primirja i da će potpuni prekid vatre ostati prioriteti američke administracije.

“Ovom posjetom Blinken očajnički nastoji uvjeriti sve strane da pristanu na prekid vatre koji predložio Joe Biden. Svu odgovornost je prebacio na Hamas. Obje strane moraju prihvatiti dogovor, ali i Hamas i Izraelci ne uzmiču od svojih stavova”, javlja Al Jazeerin Bernard Smith.

Hamas je odgovorio na Blinkenov stav da će biti odgovoran ako propadnu pregovori o postizanju sporazuma, navodeći da je Blinken glavna prepreka postizanju sporazuma. Dakle, prije i nego je američki državni sekretar počeo razgovore s čelnicima arapskih država, Hamas kaže da neće pristati na uvjete koje on nudi jer neće dobiti garanciju da će se rat završiti.

Izvor: Al Jazeera