Analiza evropskih izbora: U EP-u sve isto, ali velike promjene od države do države

Dopisnik Jutarnjeg lista iz Brisela Augustin Palokaj kaže da su vidljive velike promjene od države do države, pogotovo u Francuskoj gdje je krajnja desnica dobila preko 30 posto, a liberali pali.

HDZ Andreja Plenkovića i SDS Janeza Janše pobjednici su evropskih izbora u Hrvatskoj i Sloveniji, dok su u Njemačkoj i Francuskoj vladajuće stranke poražene na evropskim izborima.

Liberali i Zeleni nemaju previše razloga za slavlje. Desnica ima. I krajnja desnica.

Dopisnik Jutarnjeg lista iz Brisela Augustin Palokaj kaže da su birači glasali “skoro pa isto kao prije pet godina”, i da su negdje neke stranke dramatično poražene, ali da je na nivou Evrope se to nadoknadilo glasovima u drugim mjestima.

“Kada zbrojimo sve u Evropskom parlamentu,  dolazimo do skoro identične situacije kao prije pet godina”, kaže Palokaj.

Istina je da su pali socijalisti, ali je porasla grupa EPP. Proevropske stranke imaju veliku većinu u EP-u, i tu nema velikih promjena, kaže Palokaj.

Smatra, međutim, da su vidljive velike promjene od države do države, pogotovo u Francuskoj gdje je krajnja desnica dobila preko 30 posto, a liberali pali na oko 15 posto.

“Ovo je više alarm za Evropsku uniju – utjecaj krajnje desnice u državama članicama, nego njihov eventualni glas na razini Evropskog parlamenta”, kaže Palokaj.

Izbori u Francuskoj su bili test raspoloženja u samoj Francuskoj, i očito se radi o trendu rasta krajnje desnice kroz nekoliko godina i nekoliko ciklusa i zasićenje strankom Emmanuela Macrona, kaže Palokaj.

Ipak, kaže da je Francuska poznata po tom da ima “plafon” dokle krajnja desnica može ići i da Macron možda želi prestrašiti Francuze te računa na ujedinjenje ostalih protiv krajnje desnice.

“Što se Njemačke tiče, ne postoji strah po EU, kakav postoji eventualno u slučaju Francuske”, kaže Palokaj.

 

Izvor: Al Jazeera