Izborna tišina u Srbiji, mladi aktivisti pozivaju građane da glasaju

Mladi u Srbiji, organizirani u udruženje ‘Sviće’, u parku Tašmajdan u Beogradu, cjelodnevnim programom pozivaju građane da izađu na izbore.

U Srbiji traje izborna šutnja uoči lokalnih izbora koji se u nedjelju, 2. juna, održavaju u Beogradu i 65 jedinica lokalne samouprave.

Do zatvaranja biračkih mjesta, u nedjelju u 20 sati, u medijima i na javnim skupovima zabranjeno je objavljivanje procjene  izbornih rezultata, javno predstavljanje kandidata i njihovih programa, kao i pozivanje birača da glasaju ili ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate. Iako je ideja izborne šutnje, koja u Srbiji traje 48 sati, da građani u miru razmisle kome će dati glas, Zakon o izboru zastupnika koji propisuje i kazne za kršenje izborne šutnje, ne odnosi se na društvene mreže, pa se tamo kampanja do posljednjeg trenutka odvija nesmetano.

Određenih predizbornih aktivnosti, koji ne remete izbornu šutnju, ima i dan pred izbore. Mladi u Srbiji, organizirani u udruženje “Sviće”, u parku Tašmajdan u Beogradu, cjelodnevnim programom pozivaju građane da izađu na izbore.

U Beogradu je Jelena Glušac.

Izvor: Al Jazeera