Predstavnik Palestine u UN-u: Vrijeme je za odgovornost

‘Ako nakon Gaze nema odgovornosti, ako nakon genocida nema odgovornosti – kada će ga biti?’, kaže zamjenik palestinskog ambasadora pri UN-u Majed Bamya.

Specijalni koordinator UN za mirovni proces na Bliskom Istoku Tor Wennesland pozvao je na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, koji se održava zbog izraelske kopnene invazije u Rafahu, podsjetio je sve članice na obavezu zaštite civila.

Kaže da se Palestinci suočavaju sa novim raseljavanjem, a da su neki od njih raseljavani i po nekoliko puta.

Podsjetio je i na naredbe koje je Međunarodni sud pravde izdao Izraelu, a tiču se hitnog zaustavljanja vojne ofanzive na Rafah.

U Vijeću sigurnosti UN-a govorio je zamjenik palestinskog ambasadora pri UN-u Majed Bamya.

Poručio da se “ova izraelska vlada bori protiv priznavanja Palestine i vidi priznanje palestinske države kao napad Izrael”.

Palestinci i Izraelci mogu živjeti u miru i sigurnosti, kaže i poziva i druge države da priznaju Palestinu, te poručuje da se približava dan kada će Palestina biti članica UN-a i slobodna.

“Kako je moguće da Izrael ne može vidjeti koliko je apsurdan njihov položaj, koliko je selektivan njihov užas. Smatraju sam nižim od ljudi, ili da iskoristim riječima izraelskih čelnika – “životinje u ljudskom obliku”. Etničko čišćenje i aparthejd su uvijek bili mogući dehumanizacijom neke nacije – to se i ovdje događa. Dehumanizuju nas toliko dugo da više ne mogu da shvate da se bunimo”, kaže Bamya.

Ovo je vrijeme za odgovornost, kaže Bamya.

“Ako nakon Gaze nema odgovornosti, ako nakon genocida nema odgovornosti – kada će ga biti? Da li iko može vjerovati da će se Izrael promijeniti ako i dalje prolaze nekažnjeno”, kaže Bamya.

 

Izvor: Al Jazeera