Patel: Ranije oglašeni alarm sada se osjeti u Gazi i dovodi do katastrofe

Šta u tom slučaju mijenja današnja odluka suda?

Iako je Međunarodni sud pravde ICJ naredio Izraelu da obustavi ofanzivu na Rafah, na šta su izraelski zvaničnici očekivano poručili da to neće učiniti, postavlja se pitanje da li će ova presuda ipak uvesti velike promjene. Šta u tom slučaju mijenja današnja odluka suda?

“Sud je potvrdio prethodne mjere i naglasio da Izrael mora zaustaviti ofanzivu na Rafah i da zaštititi zaštićenu grupu, odnosno Palestince. Također su tražili druge stvari poput otvaranja graničnog prijelaza Rafah radi humanitarne pomoći, kako bi ista nesmetano ušla u Pojas Gaze i kako bi sve misije utvrđivanja činjenica neometano obavljale svoj posao. Sve to znači da se alarm, a koji je oglašen prije nekoliko mjeseci, sada osjeti i da dovodi do katastrofe”, rekla je za Al Jazeeru Anisha Patel, članica Upravnog vijeća Zakona za Palestinu (Law for Palestine) i istraživačica na Evropskom univerzitetu Viadrina u Njemačkoj.

Kada je riječ o idealnom svijetu, prema njenim riječima, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) saziva i zapravo pokušava osigurati da Izrael provodi data naređenja i da u konačnici dođe do prestanka neprijateljstava i vojne ofanzive na Rafah.

“To je sada imperativ, iako je već to bio za treće zemlje u smislu da ne dostavljaju nikakvo oružje Izraelu, niti da daju ekonomsku niti bilo kakvu diplomatsku podršku ili poticaj za Izrael”, poručila je Patel, između ostalog, u razgovoru za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera