Duraković: Građani srpske nacionalnosti ne smiju govoriti o tome da se desio genocid

‘Građani srpske nacionalosti, koji su mi sinoć slali poruke, apsolutno nemaju dileme o tome da se ovdje desio genocid, s tim da to ne smiju reći javno’, kaže potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković.

Ujedinjene nacije su u svoj službeni kalendar uvrstile 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici.

Rezolucija o genocidu, usvojena jučer na Generalnoj skupštini u New Yorku, značajno je postignuće na svjetskom nivou – ističu preživjeli i porodice žrtava.

Iz Memorijalnog centra Potočari kažu da će nastaviti s edukacijama kako bi prenijeli istinu o genocidu putem sudski utvrđenih činjenica o ubistvu više od 8.300 srebreničkih muškaraca i dječaka u julu ‘95. koje su počinile srpske snage.

Boris Gagić je u Potočarima razgovarao sa potpredsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Ćamilom Durakovićem.

Kaže da režimi, i zvanične Srbije i entiteta Republika Srpska, drže vlastiti narod u omči prošlosti. A se narod iz straha ne smije osloboditi i govoriti o istini.

“Građani srpske nacionalosti, koji su mi sinoć slali poruke, apsolutno nemaju dileme o tome da se ovdje desio genocid, s tim da to ne smiju reći javno. Razlog tome je upravo taj bahati režim koji uporno forsira narativ o negiranju”, kaže Duraković.

 

Izvor: Al Jazeera