Bećirović: Hvala prijateljskim zemljama koje su glasale za Rezoluciju

“Važno je reći da 68 glasova uzdržanih ne negiraju presude sudova UN-a, mnogi ambasadori tih država su mi to direktno rekli, i ove države će također obilježavat 11. juli kao međunarodni dan sjećanja.”

“Jedna od najvažnijih diplomatskih i političkih pobjeda Bosne i Hercegovine u 21. stoljeću. Bili smo u potpuno neravnopravnoj poziciji u odnosu na neuporedivo brojnije diplomatije Srbije, Rusije, Sjeverne Koreje i nekih drugih zemalja… Ova rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda, rezolucija je nova šansa za katarzu i civilizacijsko raščišćavanje sa pravosudno presuđenim ratnim zločincima”, poručio je predsjedavajući Predsjedništava Bosne i Hercegovine nakon povratka iz New Yorka, gdje je Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

“Poziv da se glasa protiv ove Rezolucije nisu prihvatile 152 članice UN-a i plus neke države koje nisu bile u sali tokom glasanja. To je prava istina. U proceduri UN-a gdje se broje glasovi za i protiv, suzdržani su uvijek podrška većini, a ne manjini. Da su suzdržane zemlje željele srušiti ovu rezoluciju one bi glasale protiv, ali one to nisu svjesno učinile. Skoro sve suzdržane zemlje su u diskusijama naglasile da je u i oko Srebrenice počinjen genocid nad Bošnjacima… Važno je reći da 68 glasova uzdržanih ne negiraju presude sudova UN-a, mnogi od ambasadora tih država su mi to direktno rekli, i ove države će također obilježavat 11. juli kao međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici”, dodao je Bećirović.

Izvor: Al Jazeera