Pojačano prisustvo policije u Srebrenici, nadlijetanje aviona u Potočarima

Pripadnici MUP-a RS-a su raspoređeni duž gotovo cijele magistralne ceste od Potočara prema Srebrenici.

Generalna skupština UN-a Rezoluciju s nazivom “Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995” donosi pozivajući se na presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, a naglašava da je krivična odgovornost za genocid individualizirana.

Rezolucijom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995, koji će se obilježavati svake godine.

Osuđuje se svako negiranje genocida u Srebrenici i pozivaju sve države da spriječe negiranje genocida čuvanjem utvrđenih činjenica, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme.

“Pojačano je prisustvo policije i sigurnosnih snaga ovdje u Srebrenici i okolnim područjima,” javlja Al Jazeerin Emir Skenderagić iz Potočara.

“Čujemo ovdje u Potočarima i nadlijetanje aviona. Ranije smo vidjeli i helikopter. Pripadnici MUP-a RS-a su raspoređeni duž gotovo cijele magistralne ceste od Potočara prema Srebrenici. Postavljeno je i oklopno vozilo MUP-a RS-a, a na samom ulazu u grad, na stubovima su istaknute zastave entiteta RS, a na putu od Bratunca i Srebrenice i veliki bilbordi na kojima piše ‘Nismo genocidan narod, pamtimo”, javlja Skenderagić.

Izvor: Al Jazeera