Reporterka Al Jazeere: Cijeli svijet je okrenuo leđa Gazi

‘Prsluk na kojem piše da ste novinar neće vas zaštititi, nego će vas, suprotno, izložiti još većoj opasnosti’, kaže Youmna El Sayed, novinarka Al Jazeere iz Gaze.

Gošća Al Jazeere bila je Youmna el-Sayed, novinarka Al Jazeere iz Gaze, koja u Sarajevu učestvuje na skupu Međunarodnog instituta za medije.

El-Sayed kaže da današnje priznanje palestinske države predstavlja važan stav za palestinski narod, ali je potrebno da i druge zemlje koje su govorile o dvodržanom rješenju, poput SAD-a – počnu implementirati taj politički stav o kojem govore.

Kaže da je za novinare u Pojasu Gaze situacija potpuno drugačija nego bilo gdje u svijetu – “Prsluk na kojem piše da ste novinar neće vas zaštiti, nego će vas, suprotno, izložiti još većoj opasnosti”.

“Svijet je gledao kako je dosad ubijeno 140 novinara, mnogima su ubijene porodice, mnogima su upućene prijetnje, ali ništa nije učinjeno”, kaže El-Sayed.

“Nastavljamo raditi, jer znamo da je cijeli svijet okrenuo leđa Pojasu Gaze, palestinskim novinarima u Pojasu Gaze i narodu u Pojasu Gaze. A svijet ovisi o palestinskim novinarima koji izvještavaju iz Gaze, da bi saznali šta se tamo događa. Zato, uprkos svoj patnji, boli, gubitku koji smo preživjeli, nastavljamo raditi i izvještavati”, poručuje reporterka Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera