Žestoki sukobi u Jabaliji, izraelska vojska ponovno pokrenula ofanzivu

Najmanje šest osoba je ubijeno u izbjegličkom kampu Jabalia, na koji već nekoliko dana traju intenzivni artiljerijsko-pješadijski napadi izraelske vojske.

Nastavljeni su izraelski napadi posebno na sjeveru i jugu Pojasa Gaze.

Na udaru tenkovskih projektila su objekti u Beit Hanounu na sjeveru Pojasa, dok izraelska vojska nastoji okružiti izbjeglički centar u tom naselju.

Najmanje šest osoba je ubijeno u izbjegličkom kampu Jabalia, na koji već nekoliko dana traju intenzivni artiljerijsko-pješadijski napadi izraelske vojske.

“Sveobuhvatna kopnena invazija Rafaha dovodi do sve teže humanitarne situacije na jugu, ali i u drugim dijelovima Pojasa Gaze. Oba granična prijelaza, Karem Abu Salem i Rafah, preko kojih se doprema prijeko potrebna hrana, voda, medicinska oprema, lijekovi i druga humanitarna pomoć, sada su pod kontrolom izraelskih snaga, koje odbijaju ponovno pustiti dopremanje pomoći kroz njih. Američka vojska je uspjela postaviti plutajući dok, koji bi Pojas Gaze trebao povezati s vanjskim svijetom, iako su kopneni granični prijelazi djelotvorniji način dopremanja pomoći u Gazu. Hrane je sve manje i stanovnici Gaze su primorani satima čekati pred centrima UN-a za distribuciju pomoći. Ipak, kada i te zalihe nestanu, možemo očekivati glad, ako ne dođe do hitne humanitarne intervencije”, javlja Al Jazeerin Tareq Abu Azzoum iz Deir Balaha u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

“Kada je riječ o borbama u Gazi, žestoki sukobi se vode u Jabaliji, gdje je izraelska vojska ponovno pokrenula ofanzivu. To je područje pod stalnim artiljerijskim i zračnim napadima, a očevici navode da je riječ o do sada najjačim napadima od početka rata. Izraelci potpuno uništavaju preostale stambene zgrade, zdravstvene ustanove, poljoprivredno zemljište i komunalnu infrastrukturu u nastojanju da potpuno ovladaju izbjegličkim kampom, dok hiljade Palestinaca bježe sa sjevera Pojasa. Medicinski timovi sve teže dolaze do unesrećenih civila jer su i oni na udaru izraelskih snaga.”

Izvor: Al Jazeera