Navodi o ruskom gomilanju snaga kod Harkiva

Načelnik Vojno-obavještajne službe ukrajinskih snaga tvrdi da Rusi gomilaju snage nedaleko od granice sa Sumskom oblasti, u blizini Harkiva, javlja reporter Al Jazeere.

Američki državni sekretar Antony Blinken nastavlja diplomatsku posjetu Ukrajini.

Juče se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, gdje je potvrdio da su prve isporuke novog američkog paketa oružja već počele stizati u zemlju. Kongres je nedavno usvojio paket vojne pomoći toj zemlji u vrijednosti 61 milijardu dolara.

Ukrajina je izložena pojačanim ruskim napadima u regiji Harkiv.

Pogođena je 20-spratnica u centru grada.

Najmanje 20 osoba je ozlijeđeno, ali nema potvrde o smrtnim slučajevima.

“Ukrajinski zvaničnici i vojni analitičari navode da ruska prekogranična ofanziva na sjeveroistočni dio zemlje usporava, odnosno – kako kažu – front se stabilizuje ovdje u Harkivskoj oblasti”, javlja Al Jazeerin John Holman.

“Dva su moguća razloga za to. Prvi je pojačano odbrambeno dejstvo ukrajinskih snaga, nakon uvođenja novih, svježih snaga, u pokušaju da se zaustavi napredovanje ruske vojske. Drugi razlog je, kako je predsjednik Putin kazao, nastojanje da duž tog dijela granice naprave tampon-zonu i postave sisteme koji će štititi ruske gradove preko granice, od zračnih napada iz Ukrajine, uključujući Belgorod. Moguće je da Rusi smatraju da su taj cilj postigli, iako to ne znači kraj ofanzive.”

Javlja i da načelnik Vojno-obavještajne službe ukrajinskih snaga tvrdi da Rusi gomilaju snage nedaleko od granice sa Sumskom oblasti, u blizini Harkiva.

“Ako Rusi otvore front i u tom području, ukrajinske snage će biti dodatno razvučene, a već sada su značajno brojčano manje u odnosu na ruske snage. Američki državni sekretar je u posjeti Kijevu, gdje uvjerava ukrajinske partnere da nisu sami. Nakon dugog kašnjenja, paket vojne pomoći konačno je počeo pristizati. Ipak, dio tog oružja će u Ukrajinu stići za nekoliko mjeseci, a Rusija i dalje napreduje na bojištu”, javlja Holman.

Izvor: Al Jazeera