Ko određuje izraelske mete – čovjek ili mašina?

Novom istragom izraelskog časopisa +972 otkriveno je da izraelska vojska koristi vještačku inteligenciju kako bi utvrdila ciljeve bombardovanja u Gazi, obično bez ljudskog nadzora.

Izvještajima se sugeriše da izraelski oficiri i vojnici kontinuirano krše vojne propise djelujući na svoju ruku.

Novom istragom izraelskog časopisa +972 otkriveno je da izraelska vojska koristi vještačku inteligenciju kako bi utvrdila ciljeve bombardovanja u Gazi, obično bez ljudskog nadzora, kao i da je gotovo 37.000 Palestinaca označeno kao mete. UN je objavio da obustavlja noćne isporuke pomoći u hrani u Gazu na 48h iz sigurnosnih razloga.

Antony Loewenstein, nezavisni novinar koji je napisao knjigu o izraelskoj industriji oružja i nadzora “Palestinska laboratorija” kaže da Izrael neselektivnim bombardovanjem Gaze provodi kolektivno kažnjavanje.

“Online magazin +972 utvrdio je da su izraelske snage planirale ubiti veliki broj nižerangiranih pripadnika Hamasa. Postavlja se pitanje kako se donose odluke o tome – donosi li ih čovjek ili mašina. U članku se navodi da nije jasno ni kako se definiše ko je pripadnik Hamasa. Piše i da su mnogi izraelski zvaničnici naveli da sistem obrađuje svaku metu najviše 20 sekundi prije nego što odluči o izvršenju napada. To znači da su hiljade ljudi postale mete iako su civili. Ključna stavka iz tog članka, koja je štetna po Izrael, uz ogromne civilne žrtve za koje su odgovorni proteklih šest mjeseci je potpuni izostanak proporcionalnosti, suprotno međunarodnom pravu. Kako se u članku navodi, Izrael se upustio u osvetu koja je suprotna međunarodnom pravu i nije zakonita”, kaže Loewenstein.

Izvor: Al Jazeera