Bijela kuća opisala izvještaje o masovnim grobnicama u Gazi kao ‘duboko uznemirujuće’

Ali, u američkom odgovoru izostao je poziv da istraga bude nezavisna, dok je to upravo ono na čemu inzistiraju UN i Europska unija, javlja reporterka Al Jazeere.

Bijela kuća opisala je izjveštaje o masovnim grobnicama u Gazi kao ‘duboko uznemirujuće’ i pridružila se pozivima Evropske unije i UN-a na istragu.

“Izvještaj je veoma uznemirujući. Na više nivoa komuniciramo s izraelskom vladom. Želimo odgovore. Želimo razjasniti šta se dogodilo. Čuli ste komentare izraelske vojske o tome. Ali želimo znati detalje, kakve su bile okolnosti. Hoćemo temeljnu i transparentnu istragu, kako bi cijeli svijet dobio potpuni odgovor, kao i mi u SAD-u. Ne mogu reći ništa više, jer je još rano da se u potpunosti rasvijetli šta se dogodilo”, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan.

Ali, u američkom odgovoru izostao je poziv da istraga bude nezavisna, dok je to upravo ono na čemu inzistiraju UN i Europska unija… Inače, dosadašnje istrage provodio je jedino Izrael, javlja Al Jazeerina Heidi Zhou-Castro.

Izvor: Al Jazeera