Janjić: Dodikova ideja o secesiji je nemoguća misija, neće imati podršku Rusije

Dušan Janjić iz Foruma za etničke kaže da je NATO potpuno operativno spreman, čak i za za vojnu intervenciju – a to Rusija neće podcijeniti.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik poručio je da Rusija smatra da bi Rezolucija o genocidu u Srebrenici mogla da destabilizuje odnose u BiH.

Ta je poruka uslijedila nakon sastanka Milorada Dodika sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševom u Sankt Peterburgu. Dodik prisustvuje Međunarodnom sigurnosnom forumu.

Dodik je na X-u poručio da je, kako navodi, guranje Rezolucije o Srebrenici u Generalnu skupštinu UN-a guranje BiH ka mirnom razlazu, ponovo negirajući genocid u Srebrenici.

“Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Htjeli mi to ili ne. U našim međusobnim odnosima to će biti Kineski zid. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh, a kamoli druge vrijednosti”, poručio je Dodik.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da Rusija, ukoliko pruži otpor rezoluciji, to radi samo radi sebe i procesa zbog ratnih zločina koji se vode protiv Rusije u ratu protiv Ukrajine.

Kaže da su procjene da će rezolucija destabilizovati odnose u BIH “potpuno izvrtanje činjenica”.

“Obnavljanje narativa o kolektivnoj odgovornosti Srba i progonu Srba zapravo jača i druge narative koji postoje među pojedinim bošnjačkim grupama – da je Republika Srpska genocidna tvorevina – i to je ustvari guranje u nove etničke sukobe u samoj BiH, i to je put destabilizacije, a ne rezolucija.”

Janjić kaže da su ljudi u vrhu vlast u Srbiji – Vulin, Vučić i Dačić – učesnici i egzekutori politke koja je dovela do etničkih sukoba – etnonacionalizam je njima ishodište, a jedan od rezultata je i zločin u Srebrenici, smatra. “Dakle, oni imaju razloga da se sakriju iza kolektiva, kada već ne mogu da napišu novu istoriju, mada pokušavaju da je pišu”. Suštinski se radi o opasnoj tezi, smatra Janjić.

Dodikova ideja o secesiji je nemoguća misija i Rusija ga u tom neće podržati, kaže Janjić.

Kaže da je NATO u regiji potpuno operativno spreman i da je čak spreman za vojnu intervenciju, a to Rusija neće podcijeniti.

“NATO je spreman da reaguje i ispuni svoj mandat. Jer u tome je igra Rusije – pokazati da NATO nije u stanju da garantuje mirovne sporazume”, kaže Janjić.

U Srbiji jača narativ, kojeg je proizveo Vučić,  da se napusti EU i Evropska komisija, a ako taj narativ pobijedi onda smo u velikom problemu, kaže Janjić.

Smatra da bi Dodik i Vučić svojom retorikom mogli navući međunarodnu izolaciju Srbiji, a potkopava se i pozicija Srbije oko Kosova.

Izvor: Al Jazeera