Ponovo svađa predstavnika Kosova i Srbije u Vijeću sigurnosti UN-a

Prethodnih šest mjeseci na Kosovu obilježeno je odsustvom napretka u političkom dijalogu – navodi se u redovnom izvještaju UNMIK-a.

Prethodnih šest mjeseci na Kosovu obilježeno je odsustvom napretka u političkom dijalogu – navodi se u redovnom izvještaju UNMIK-a.

Izvještaj je predstavljen na redovnoj polugodišnjoj sjednici Vijeća sigurnosti.

Čelnica UNMIK-a kaže da odsustvo napretka u političkom dijalogu ima jasne posljedice na sigurnosnu situaciju na terenu.

Sjednici su prisustvovali i predsjednici Srbije i Kosova.

Predstavnici Kosova i Srbije su izvještaj ocijenili tako što su ušli u otvorenu svađu, kao što se uvijek događa na ovim sjednicama, javlja Ivica Puljić.

Podsjetio je da je posebna izvjestiteljica UN-a rekla da je “ovo korak unazad u odnosima između Srbije i Kosova, njihovom dijalogu i provedbi onoga što je dogovoreno”.

“Zatim je govorio predsjednik Srbije koji je optužio Vladu Kosova da vrši pravu torturu”, dodao je Puljić.

“Kritizirao je, što je zanimljivo, jer je predsjednica Kosova bila preko puta njega, premijera Albina Kurtija, čak je Kosovo nazvao ‘banana republikom’ i tako dalje. Nije ni pokušao spomenuti incident u Banjskoj, što Srbija do sada ništa nije učinila na kažnjavanju odgovornih, niti je spominjao napade na NATO vojnike.”

Vijeću sigurnosti obratila se i predsjednica Kosova Vjosa Osmani koja je, izemđu ostalog, govorila o demokratskim dostignućima svoje države nakon, kako je navela, “genocidnih pokušaja Miloševićevog režima”.

 

Izvor: Al Jazeera