U RS-u usvojen entitetski izborni zakon, EU prijeti

Ovim zakonom je predviđeno da Republička izborna komisija u potpunosti preuzme provođenje izbora na teritoriji tog entiteta od državne komisije.

Zastupnici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska noćas su usvojili entitetski izborni zakon.

Zastupnici opozicije su bili suzdržani ili protiv.

Tim zakonom je predviđeno da Republička izborna komisija u potpunosti preuzme provođenje izbora na teritoriji tog entiteta od državne komisije.

Usvajanje zakona predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada ocijenili su kao kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Evropska unija je jučer entitetskim vlastima poručila da će, ne odustanu li od usvajanja, snositi ozbiljne posljedice.

Zastupnici su podržali i Izvješaj o Srebrenici, u kojem se negira genocid.

Usvojene su i izmjene Zakona o radu, kojima je predviđeno da osobe s američke crne liste, nakon zatvaranja bankovnih računa, platu dobivaju u gotovini putem pošte.

Zastupnici vladajuće koalicije rekli su da su u zakon unijeli i odredbe o sprečavanju korupcije, što je tražila opozicija.

S druge strane, zastupnici opozicije kažu kako vladajući ponižavaju Narodnu skupštinu jer ovaj zakon nemaju namjeru provesti.

OSCE je osudio odluke Narodne skupštine RS-a. Apeluju na povlačenje usvojenog Izbornog zakona i pozivaju sve političke čelnike u Bosni i Hercegovini na konstruktivno djelovanje na nivou državnih institucija.

Ove radnje su protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine uspostavljanjem paralelnih struktura koje narušavaju ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. OSCE ponovno potvrđuje svoju snažnu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine – navodi se u njihovom saopštenju.

Iz Banje Luke izvještava Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera