Eskalacija izraelskih prijetnji u iščekivanju kopnene ofanzive na Rafah

‘Jasno se vidi da prijetnje izraelskog premijera i vojske u potpunosti eskaliraju u posljednjih nekoliko dana’, javlja Al Jazeerin Tareq Abu Azzoum.

SAD i Izrael su saglasni da je zajednički cilj poraz Hamasa u Rafahu, tokom razgovora o planu Izraela da pokrene kopnenu operaciju u tom gradu na krajnjem jugu Pojasa.

Pentagon navodi kako vjeruje da Izrael može dovršiti svoju ofanzivu, istovremeno štiteći živote civila, dok organizacije za ljudska prava upozoravaju da bi to Rafah pretvorilo u ‘groblje’.

“Jasno se vidi da prijetnje izraelskog premijera i vojske u potpunosti eskaliraju u posljednjih nekoliko dana”, javlja Al Jazeerin Tareq Abu Azzoum.

“Rafah je utočište za više od 1,5 miliona Palestinaca koji su raseljeni širom Pojasa Gaze. Tu su i kritike o nesigurnosti civila koji se tu nalaze i za koje se vjeruje da će biti evakuisani. Međutim, postavlja se pitanje gdje ih planiraju evakuisati. Situacija je veoma kritična jer su stambeni objekti širom Pojasa u potpunosti uništeni. Razgovarali smo s ljudima u Rafahu i pitali ih šta su njihovi najveći strahovi. Rekli su nam da ne znaju gdje dalje da idu u potrazi za utočištem. Tu je i kolaps u pružanju medicinskih usluga. Samo tri bolnice su u funkciji na jugu Pojasa. Ako dođe do kopnene ofanzive u Rafahu, doći će i do kolapsa u ove tri ustanove i do još težih posljedica”, javlja Abu Azzoum.

Izvor: Al Jazeera