Iranska Revolucionarna garda zaplijenila brod u vlasništvu izraelskog milijardera

Iranski mediji prenose da je Revolucionarna garda zaplijenila kontejnerski brod u Hormuškom moreuzu.

Iranski mediji prenose da je Revolucionarna garda zaplijenila kontejnerski brod u Hormuškom moreuzu.

Vjeruje se da su se na plovilo ukrcali u tom moreuzu, ključnoj tranzitnoj tački za svjetske zalihe plina i nafte. Iranski mediji javljaju da “Aries” pripada kompaniji u vlasništvu izraelskog biznismena te da se prebacuje u iranske teritorijalne vode.

“Ovo se dešava u trenutku kad su svi napeti, ne samo u Iranu nego širom Bliskog Istoka, dok čekaju da Teheran odgovori na napad na konzulat u Damasku 1. aprila”, javlja Al Jazeerina Dorsa Jabbari iz Teherana.

“Za sada znamo da su se pripadnici mornarice Iranske revolucionarne garde iz helikoptera spustili i ukrcali na brod koji je prolazio kroz Hormuški moreuz. Na iranskoj državnoj televiziji naveli su da je Garda zaplijenila brod koji je, prema dosadašnjim informacijama, plovio iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Indiju. Riječ je o brodu u vlasništvu jednog izraelskog milijardera, a plovio je pod portugalskom zastavom. Čuli smo i da je zaplijenjen sjeverozapadno od Fudžejre, lučkog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, te da je na putu prema nekoj od iranskih luka. Iranska revolucionarna garda, koja još nije izdala saopćenje, ima običaj snimati ovakve akcije i te snimke objavljivati da bi pokazali kako su tačno izvedene. Sada čekamo više informacija od medijskog odjela Garde,” javlja Jabbari.

Izvor: Al Jazeera