Izrael se za mogući iranski napad ‘priprema na svim frontovima’

‘Izraelska vojska kaže da se priprema na svim frontovima, kao i da je spremna za različite scenarije, i ofanzivne i defanzivne’, javlja reporterka Al Jazeere.

Šef američkog vojnog zapovjedništva za Bliski Istok boravi u Izraelu radi koordinacije priprema za mogući iranski napad.

Iz Teherana su obećali odmazdu, a izraelska vojska je u pripravnosti.

Ranije ovog mjeseca u izraelskom zračnom napadu na zgradu iranskog konzulata u Damasku ubijeno je nekoliko visokorangiranih iranskih oficira.

“Izraelska vojska kaže da se priprema na svim frontovima, kao i da je spremna za različite scenarije, i ofanzivne i defanzivne. Portparol vojske Daniel Hagari rekao je da je načelnik generalštaba upoznat sa svim opcijama vezanim za ovaj napad iz odmazde ako on bude izveden na izraelsku teritoriju”, javlja Al Jazeerina Hamdah Salhut iz okupiranog Istočnog Jerusalema.

“Predstavnici Centralne komande američke vojske su ovdje kako bi sa Izraelcima planirali mogući odgovor. Izraelski ministar odbrane Joav Galant je rekao da će odgovor biti snažan i značajan, što znači da Izraelci očekuju da bi moglo doći do nekog šireg sukoba, ako se Iranci odluče za odmazdu, a oni na nju uzvrate. Prije nekoliko sedmica Izraelci su podigli stepen pripravnosti, pozvali rezerviste i ojačali sisteme protivzračne odbrane poput Željezne kupole, Davidove praćke i Strijele. Izraelski premijer je rekao da su spremni za sve”, javlja Salhut.

Izvor: Al Jazeera