Nakon napada na kamp Nuseirat: Brigada Nahal ostaje na terenu

Izraelska vojska kaže da će brigada Nahal ostati na terenu kako bi, u suštini, održavala red u području koje spaja sjevernu i južnu Gazu.

U izraelskom napadu na kamp Nuseirat u centralnom dijelu Gaze ubijeno je najmanje pet Palestinaca.

Nekoliko osoba je povrijeđeno.

Izraelska vojska je saopštila da je pokrenula nove operacije u tom dijelu Pojasa.

“Izraelska vojska izdala je saopćenje u kojem se to naziva preciznom operacijom zasnovanom na obavještajnim podacima s ciljem eliminacije terorističkih operativaca i uništavanja terorističke infrastrukture u centralnom dijelu Pojasa Gaze. Izvela ju je brigada iz 162. divizije. Izraelske zračne snage su im, da se tako izrazim, olakšale posao – bombardovanjem ciljeva na terenu prije ulaska kopnenih snaga.
Također, mornarica je sa brodova gađala mete na obali centralne Gaze,” javlja Al Jazeerin reporter Rory Challands.

Javlja i da je ovo prva kopnena operacija u kampu Nuseirat od početka rata.

“Uslijedila je samo nekoliko dana nakon što je izraelska vojska objavila da se većina kopnenih snaga povlači iz centralne Gaze poslije, kako su opisali, uspješno okončane operacije u Khan Younisu. Rekli su da će brigada Nahal ostati na terenu kako bi, u suštini, održavala red u području koje spaja sjevernu i južnu Gazu. Kad su se povlačili, rekli su da će ovakve operacije biti dio strategije u budućnosti, tačnije, brigada Nahal biće zadužena za ciljane racije na položaje sjevernije ili južnije od svog. Mislim da ćemo do operacije u Rafahu, ako se uopće dogodi – kao što je premijer Netanyahu obećao – vidjeti još mnogo ovakvih izraelskih vojnih operacija u centralnoj Gazi.”

Izvor: Al Jazeera