Bursać: Bit i Vučićevog i Dodikovog režima je negiranje genocida u Srebrenici

Milorad Dodik je rekao da će guranjem rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a bošnjački političari trajno urušiti svaku mogućnost dogovora sa Srbima.

“Režim i u Beogradu, i u Banja Luci, svoje ideološko postojanje zahvaljuje tome što veličaju ratne zločince i negiraju genocid u Srebrenici. Nije to samo sada, nego je to proces koji traje decenijama”, smatra novinar Dragan Bursać, koji je bio gost Al Jazeere.

Prethodno je predsjednik bh. entiteta Republike Srpske, Milorad Dodik rekao da će guranjem rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a bošnjački političari trajno urušiti svaku mogućnost dogovora sa Srbima.

Dodik je na društvenoj mreži X rezoluciju o Srebrenici nazvao “podvalom”, a Bošnjake optužio za zloupotrebu i privatizaciju institucija sa ciljem obilježavanja srpskog naroda, što pokazuje, kako kaže, da “BiH ne može da preživi”.

Nacrt rezolucije o Srebrenici objavljen je u utorak, a pred Generalnom skupštinom UN-a trebalo bi da se nađe početkom maja. Tekst nacrta rezolucije osuđuje negiranje genocida, a države se potiču da izučavanje genocida uključe u svoje obrazovne sisteme. Ako rezolucija bude usvojena, 11. jul bio bi proglašen danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Izvor: Al Jazeera