TI pozvao zastupnike u RS-u da odbace Prijedlog zakona o stranim agentima

Vlada bh. entiteta Republika Srpska proslijedila je Narodnoj skupštini Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, poznat kao ‘zakon o stranim agentima’.

Vlada bh. entiteta Republika Srpska proslijedila je Narodnoj skupštini Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, poznat kao “zakon o stranim agentima”.

Usvojen je nekoliko dana prije isteka šestomjesečnog roka od usvajanja Nacrta, koji je izazvao burne reakcije nevladinog sektora u RS-u.

Zakon o NVO već postoji, a novim je predviđeno da u posebnom registru budu samo one organizacije koje se finansiraju sredstvima iz inotranstva.

Uz Poresku upravu, njihov rad sada bi nadgledalo i Ministarstvo pravosuđa, koje novim zakonom ima mogućnost da sudskim putem traži zabranu rada nevladine organizacije za koju procijeni da je prekršila zakon.

Reagovali su iz Transparency Internationala u BiH, i rekli da je Vlada bh. entiteta RS prekršila pravila i procedure za donošenje zakona, jer je Prijedlog zakona o stranim agentima utvrdila u tajnosti, a javnosti su iznošene oprečne informacije, i to tek nakon medijskih upita. Tekst prijedloga zakona još nije poznat.

Još detalja donosi Ljiljana Smiljanić.

 

Izvor: Al Jazeera