Izraelski napad na iranski konzulat u Damasku će imati ozbiljne posljedice

Al Jazeerina reporterka Zeina Khodr iz Beiruta javlja da je izraelski napad na konzulat u Damasku ‘velika eskalacija’ i da neki u Iranu ovo nazivaju deklaracijom rata.

Najmanje pet osoba poginulo je u Damasku u izraelskom napadu na iranski konzulat.

U snažnoj eksploziji zgrada je potpuno uništena.

Prema iranskim medijima, među ubijenima je i visokopozicionirani oficir iranske Revolucionarne garde.

Isti izvor navodi da među poginulima ima i iranskih diplomata.

Iza napada stoji izraelska vojska, koja je objavila da je napad jasna poruka libanskom Hezbollahu, te poručuju da su čekali da konzul napusti objekt, da izvedu napad, u kojem je meta bio Muhamed Reza Zahedi, visoki oficir Revolucionarne garde.

Al Jazeerina reporterka Zeina Khodr iz Beiruta javlja da je ovo “velika eskalacija” i da neki u Iranu ovo nazivaju deklaracijom rata.

“I Sirija i Iran optužuju Izrael da je napao zgradu iranskog konzulata u Damasku. Zgrada je sravnjena sa zemljom, u napadu je poginuo jedan od vrhovnih zapovjednika Revolucionarne garde i ovo nazivaju agresijom. Kažu da krši diplomatske norme. U Iranu neki smatraju da je ovo deklaracija rata. […] Ovo je velika eskalacija i ono što se danas desilo u Damasku će imati ozbiljne posljedice,” javlja Khodr.

Nema nikakvih komentara iz Izraela na napade u Damasku, javlja Al Jazeerina reporterka Hamdah Salhut iz okupiranog Istočnog Jerusalema.

 

Izvor: Al Jazeera