Dodik kaže da mu ‘prijete hapšenjem’, opozicija sve naziva predstavom za javnost

Opozicija kaže da je sve ovo predstava za javnost i manipulacija, da je Dodik i ranije isto najavljivao kada su neke druge odluke visokog predstavnika bile aktuelne, a da ništa od tog nije provedeno.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska u obraćanju Narodnoj skupštini u Banjoj Luci rekao je kako kreće u novu fazu političke borbe za Republiku Srpsku.

Ponovno je, uz ostalo, najavio i secesiju tog dijela države, povlačenje učestvovanja u odlučivanju na državnom nivou, raskid partnerstva s koalicijom na vlasti.

Dodik je ponovno negirao i genocid. U govoru koji je trajao sat vremena dao je svoje viđenje rješenja političke krize u toj zemlji.

Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić javlja i da je Dodik u obraćanju zastupnicima rekao da je “prije oko sat vremena dobio informaciju da mu prijete hapšenjem, da su u pitanju Amerikanci, da prijete da će otvoriti i vatru ukoliko njegovo obezbjeđenje bude pružilo otpor, a Dodik sa govornice NSRS-a poručuje da će pružiti otpor”.

Opozicija kaže da je sve ovo predstava za javnost i manipulacija, da je Dodik i ranije sve isto najavljivao kada su neke druge odluke visokog predstavnika bile aktuelne, a da ništa od toga nije provedeno do kraja u praksi. Poručili su da je Narodna skuština RS-a već odlučivala o nekim zakonima koje je on nabrojao, da je donijela određene zaključke, a da se to ne provodi u praksi, i zbog toga smatraju da Milorad Dodik samo time manipuliše, javlja Smiljanić.

 

Izvor: Al Jazeera