Šehić: Izmjene Izbornog zakona mogle bi doprinijeti većem izlasku građana na izbore

‘Veliki broj građana ne izlazi na izbore jer nema povjerenja u sam izborni proces, ne vjeruje u rezultate izbora, ne vjeruje da će njihov glas biti prebrojan kako treba’, kaže bivši član CIK-a BiH.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, na osnovu bonskih ovlasti, nametnuo je tehničke izmjene Izbornog zakona koje predviđaju jačanje izbornog integriteta.

On je još 19. decembra dao rok predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini da do kraja prošle godine usvoje izmjene Izbornog zakona BiH, te najavio da će, ako to ne urade, nametnuti izmjene.

Odluka visokog predstavnika podrazumijeva, između ostalog, uvođenje izbornih tehnologija poput elektronskih brojača listića, video-nadzora. Odlukom je eksplicitno isključeno elektronsko glasanje.

Osoba koja je izabrana u zakonodavno tijelo, a u prethodnom mandatu je obavljala dužnost u izvršnom tijelu, koje je ostalo u tehničkom mandatu, moraće zalediti skupštinski mandat.

Centralna izborna komisija BiH imenuje, razrješava, te vodi evidenciju, edukaciju, certifikaciju i ocjenjivanje predsjednika biračkog odbora i njegovog zamjenika i oni ne smiju biti članovi političkih stranaka.

Odluka predviđa i da se budžetska sredstva neophodna za finansiranje izbora isplaćuju u vrijeme i u iznosima koje odredi Centralna izborna komisija.

Prema novim odredbama, osoba osuđena za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili genocid pred bilo kojim sudom, domaćim ili međunarodnim, ne može biti kandidat na izborima niti može biti nosilac izborne niti imenovane dužnosti.

Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla i bivši član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine kaže kako bi ove promjene mogle da doprinesu da veći broj građana izađe na izbore, jer “veliki broj građana ne izlazi na izbore jer nema povjerenja u sam izborni proces, ne vjeruje u rezultate izbora, ne vjeruje da će njihov glas biti prebrojan kako treba”.

Svjedoci smo masovnog kršenja izbornog zakona i provedbenih akata, i to od aktera političkog života, koji su “kreatori svih nepravilnosti”, kaže Šehić.

Šehić smatra da ove promjene neće izazvati veliku polemiku, pošto ‘ne dira’ u neke bitne stvari za političke subjekte.

“Neće ovo izazvati neku veliku polemiku, jer ovo ne dira u neke druge stvari koje su bitne za određene političke subjekte – tu u prvom redu mislim na implementaciju odluka Evropskog suda za ljudska prava i one druge izmjene koje treba učiniti, od kojih neke mogu dovesti do ograničenih promjena Ustava Bosne i Hercegovine, što opet komplikuje situaciju. Ovo u prvom redu štiti interese građana birača, a ne političkih subjekata, i to je visoki predstavnik danas i rekao”, kaže Šehić.

Izmjenama će se smanjiti nepravilnosti, smatra Šehić.

“Ovo će umanjiti ljudski faktor u kreiranju izbornih rezultata i kršenju izbornog zakona i kršenju provedbenih akata. To je najveći napredak ovih tehnologija, i zato se treba zalagati. Znam da će sada političari reći da je to skupo, međutim, moramo ih uvijek napominjati da to nisu njihovi novci, da su to novci građana i građani traže da se zaštiti njihova izborna volja, tako tu za mene apsolutno ne postoji cijena kao problem.”

Izvor: Al Jazeera