Osuđeni za ratne zločine više se ne mogu kandidovati na izborima u BiH

Osoba osuđena za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili genocid pred bilo kojim sudom, ne može biti kandidat na izborima niti može biti nositelj izborne niti imenovane dužnosti.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, na osnovu bonskih ovlasti, nametnuo je tehničke izmjene Izbornog zakona koje predviđaju jačanje izbornog integriteta.

Visoki predstavnik u BiH je još 19. decembra dao rok predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini da do kraja prošle godine usvoje izmjene Izbornog zakona BiH, te najavio da će, ako to ne urade, on nametnuti izmjene.

Odluka visokog predstavnika podrazumijeva, uz ostalo, uvođenje izbornih tehnolgija, poput elektronskih brojača listića, video nadzora.

Odlukom je eksplicitno isključeno elektronsko glasanje.

Osoba koja je izabrana u zakonodvano tijelo, a u prethodnom mandatu je obnašala dužnost u izvršnom tijelu, koje je ostalo u tehničkom mandatu, morat će zalediti skupštinski mandat.

Prema novim odredbama, osoba osuđena za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili genocid pred bilo kojim sudom, domaćim ili međunarodnim, ne može biti kandidat na izborima niti može biti nositelj izborne niti imenovane dužnosti.

 

Izvor: Al Jazeera