Iransko saopštenje nakon američkog napada ‘mekše od očekivanog’

Al Jazeerin Resul Serdar javlja da je saopštenje iz Irana ‘dosta mekše od očekivanog’ i da ‘ne zvuči kao saopštenje zemlje čiji su vojnici i vojna imovina napadnuti’. 

Irak i Sirija osudili su Sjedinjene Američke Države zbog izvođenja zračnih napada na njihovoj teritoriji na oružane grupe koje podržava Iran.

Al Jazeerin Resul Serdar javlja da je saopštenje iz Irana “dosta mekše od očekivanog” i da “ne zvuči kao saopštenje zemlje čiji su vojnici i vojna imovina napadnuti”.

Iran navodi da je ovo jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Iraka i Sirije… da je ovo još jedna strateška greška koju su počnile Sjedinjene Američke Države, te da to neće dati pozitivan rezultat, već samo daljnju eskalaciju napetosti.

Navedeno je da ovi napadi služe jedino izraelskoj sigurnosti, ali i uvlačenju SAD-a u samu regiju. Upozoravaju, ako se ovakvi napade nastave, da se samo povećava mogućnost širenja rata.

U ovom saopštenju se takođe navodi da korijen krize u regiji nisu oružane grupe koje Iran naziva grupama pokreta otpora, već cionistički režim i njegova okupacija Palestine, javlja Al Jazeerin reporter.

Izvor: Al Jazeera