Bishara: Pojedinci u Izraelu rade sve što mogu kako bi nastavili s genocidom

‘Već sedmicama otvoreno govorim da je ovaj rat izgubio svu moguću logiku. Izrael ne uspijeva ostvariti svoje maksimalističke ciljeve. Može uništiti Gazu, ali ne i Hamas.’, kaže politički analitičar.

Najmanje stotinu Palestinaca ubijeno je u izraelskom napadu na civile koji su čekali podjelu humanitarne pomoći u gradu Gazi.

Više stotina ih je ozlijeđeno, a mnogi su u kritičnom stanju.

Politički analitičar Marwan Bishara objašnjava koji su mogući razlozi za današnji napad.

Mogućnosti je mnogo, ovisno o tome šta izraelski establišment smišlja u ovom trenutku.

Ako nisu voljni pristati za takozvani Bidenov dogovor o privremenom prekidu vatre, vjerovatno ga žele potkopati sa što je moguće više nasilja i haosa u Gazi, i gurnuti stanovnike Pojasa do samog ruba.

Druga opcija je da su svjesni da se ponedjeljak približava, da su prihvatili taj rok i žele do njega nanijeti što veću štetu i ubiti što više Palestinaca jer jednostavno mrze i njih i Pojas Gaze.

Također, postoji mogućnost da im je jasno da su došli do kraja. Već sedmicama otvoreno govorim da je ovaj rat izgubio svu moguću logiku. Izrael ne uspijeva ostvariti svoje maksimalističke ciljeve. Može uništiti Gazu, ali ne i Hamas. Ne može sebi donijeti mir i sigurnost daljnjim ubijanjem i razaranjem.

Međutim, pojedinci u Izraelu očito imaju i druge brige osim strateških i onih vezanih za nacionalnu sigurnost – govorim o ideološkim, političkim i ličnim pitanjima i interesima. Zato žele da se rat nastavi. Zato žele razarati i raditi sve što mogu kako bi nastavili s ovim genocidom. Cilj im je pobrinuti se da vlada ostane jedinstvena, da ostane na vlasti i da ideološki planovi za Palestinu, „od rijeke do mora“, kakvi god oni bili, ne propadnu. I jučer i danas, dok se krvoproliće u Gazi nastavlja, na Zapadnoj obali se nastavlja gradnja naselja.

Izvor: Al Jazeera