Vujović: Netrpeljivost između Milatovića i Spajića je neskrivena

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović podnio je ostavku na sve dužnosti u Pokretu Evropa sad.

Milatović navodi da je dosadašnji način rada suprotan obećanom i vrijednostima koje je imao na umu u vrijeme formiranja stranke.

Pokret je osnovao zajedno s premijerom Milojkom Spajićem u junu 2022, ali su nakon nekoliko izbornih uspjeha na površinu isplivale njihove međusobne razlike u vezi s djelovanjem stranke. Nakon izbora za predsjednika države, Milatović je odbio podnijeti ostavku na dužnosti u Pokretu, što je Spajić predlagao.

“Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentiran dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Također, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmiranju evropskih vrijednosti”, napisao je Milatović na društvenoj mreži X.

Gost vijesti je profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorici i predsjednik Centra za monitoring i istraživanje Zlatko Vujović.

Izvor: Al Jazeera