Spahiu: Kurtijev korak u smjeru prihvatanja osnivanja ZSO-a

‘Ono što preostaje da bi Albin Kurti osnovao ZSO je dan kada će se otvarati permanentne diplomatske misije u Beogradu i Prištini, jer on ne želi da bude prevaren’, kaže Nexhmedin Spahiu.

Pripadnici kosovske policije pretresli su prostorije opština Peć, Istok i Klina koje su radile prema sistemu Srbije te zabranile njihov rad.

Administrativno sjedište ovih opština bilo je u mjestima Goraždevac, Osojane i Vidanje, na zapadu Kosova, koja su uglavnom naseljena Srbima.

Prošle sedmice kosovska policija je zatvorila još četiri opštinske administracije koje su radile prema sistemu Srbije, a bile su smještene u Dragašu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova ranije je najavio zatvaranje ovih opštinskih administracija uz poruku da će “uskoro jedina institucija Srbije u Republici Kosovo biti njena ambasada u Prištini”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će, kako kaže, zbog posljednjih poteza kosovskog premijera Albina Kurtija, zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Najavljuje kako će poslati pisma predsjednicima svih država članica Evropske unije i Vijeća sigurnosti.

Ukidanje dinara na Kosovu ocijenio je kao jednostrano nasilje kosovskog premijera.

Srpskom narodu na Kosovu poručio je kako će država Srbija pronaći načine da isplati plate i penzije te osigurati funkcionisanje preduzeća koja tamo posluju.

Profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu kaže da su sporne opštine bile paralelne strukture koje država ima na teritoriji Kosova i da nisu bile zakonite.

Smatra da je cilj ove akcije da kada bude osnovana zajednica opština sa srpskom većinom, ona počne od početka, a ne da ulazi u jedan paralelni sistem koji je država Srbija imala sve do sada.

Spahiu kaže da je ovo korak u smjeru prihvatanja osnivanja zajednica opština sa srpskom većinom.

“Njemačko-francuski plan je prihvaćen od kosovoskog premijera i od predsjednika Srbije, tako da, ono što je bilo sporno u planu jeste nivo autonomije Srba na Kosovo preko ZSO-a, koji će biti u trampi za priznanju, ustvari prećutno priznanja preko otvaranja permanentnih misija Kosova u Beogradu i Srbije u Prištini. Ono što preostaje da bi Albin Kurti osnovao ZSO je dan kada će se otvarati te permanentne diplomatske misije u Beogradu i Prištini, jer on ne želi da bude prevaren – da se osnuje ZSO a onda da Beograd doda neke nove uvjete”, kaže Spahiu.

 

Izvor: Al Jazeera