O'Brien: Čović blokira izgradnju Južne interkonekcije, ne radi na evropskoj perspektivi

‘Čelnik koji je istinski posvećen evropskoj perspektivi BiH poduzimao bi korake da zacijeli rane iz prošlosti i promoviše pomirenje; Dragan Čović se tako ne ponaša, rekao je O'Brien.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja James O'Brien je, tokom posjete BiH, upozorio da je ta zemlja pred rizikom zbog secesionističkih prijetnji iz RS.

Poručio je da će SAD odgovoriti na antidejtonsko djelovanje i da neće dozvoliti podjelu države.

Istakao je i da će SAD podržati visokog predstavnika u BiH u slučaju korištenja bonskih ovlasti koja mu omogućavaju da smjenjuje domaće političare i nameće zakone. O'Brian je poručio da BiH ima šansu da gradi čvršći odnos sa NATO-om te da napreduje u procesu evropskih integracija koji znači ekonomsku dobit.

U govoru na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, O'Brien je rekao da za BiH nema veće prijetnje od retorike secesionističkih lidera, da je svaki poziv na mijenjanje granica antidejtonski, opasan i neustavan i da će SAD odgovoriti na takve pokušaje.

O'Brien je rekao da čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović blokira plinovod prirodnog plina prema Hrvatskoj, Južnu interkonekciju.

Izvještava Emir Skenderagić.

Izvor: Al Jazeera