Bishara: Sadističko, opasno i ponižavajuće mučenje Palestinaca

“Kao da je riječ o fundamentalnom, instinktivnom, rekao bih: animalističkom pristupu drugom ljudskom biću”, smatra politički analitičar Marwan Bishara.

Brojni Palestinci svjedoče o strahotama kroz koje su prošli, nakon što su ih zatvorile izraelske snage.

Premlaćivanja, mučenja i ponižavanja samo su dio nehumanog postupanja izraelske vojske koja se sve više suočava s optužbama za zlostavljanja zatvorenika i grubo kršenje međunarodnih zakona.

Politički analitičar Marwan Bišara kaže da su stanovnici Gaze već dugo žrtve različitih vidova mučenja.

“Dugo je to bila opsada, a u proteklih nekoliko mjeseci opsada je jednaka izgladnjivanju i uskraćivanju osnovnih ljudskih prava, prvenstveno djece, majki i očeva. Ovdje govorimo o vrlo tihoj, implicitnoj vrsti nasilja”, kaže Bishara.

“Zatim je tu bombardovanje – gađanje iz zraka, s mora, artiljerijom… Međutim, ovdje je riječ o bombardovanju s određene udaljenosti – koje nanosi ogromnu štetu, izuzetno je razorno, krvavo, ali je iz daljine – izvode ga piloti, artiljerijski operativci… Onda imamo psihološko nasilje – teroriziranje ljudi, slanje dronova, sijanje straha i slično”, objašnjava Bishara.

“A tu je i vrsta nasilja o kojoj danas govorimo – iskonsko, primitivno nasilje… fizičko nasilje, mučenje, nasilje kakvo smo vidjeli u Abu Greibu. Ovdje su izraelski vojnici lično, fizički i psihički, uključeni u mučenje Palestinaca… u sadističko, opasno, ponižavajuće mučenje Palestinaca. To kao da nadilazi odmazdu iz iskonskih vremena, kao da nadilazi i odbranu i napad, čak i rasizam, kao da je riječ o fundamentalnom, instinktivnom, rekao bih: animalističkom pristupu drugom ljudskom biću”, smatra politički analitičar.

Kaže da su Izraelci izgubljeni u prijevodu.

“Izraelci kao da su izgubljeni u prijevodu. Kao da nisu razumjeli, poput svojih američkih pomagača, šta znači odluka Međunarodnog suda pravde. Moje tumačenje je da je protiv Izraela podignuta optužnica. Nema finalne presude, ali Sud je prihvatio slučaj. Izrael je, u suštini, službeno optužen za genocid. Rekli biste da su proglašeni nevinima jer nema prekida vatre, kao da nisu iznesene sve te optužbe, a zatim odlučeno o privremenim mjerama, o svim tim prijelaznim naredbama… Sud je naredio Izraelu da u prijelaznom periodu preduzme više stvari upravo zato što je posumnjao na genocid”.

Izvor: Al Jazeera