Izrael u stanju pripravnosti nakon ubistva pripadnika Hezbollaha

‘Izrael je u stanju pripravnosti otkako je ubijen pripadnik Hezbollaha’, javlja Al Jazeerina reporterka Laura Khan iz grada Schlomi na sjeveru Izraela.

Veoma je napeto u južnom Libanu. Izraelski dron je pogodio automobil. Prema prvim izvještajima poginule su tri osobe. Napad se dogodio u selu Ghandouriyeh, koje je 10 kilometara udaljeno od granice na kojoj se vode borbe. Komandat Hezbollaha ubijen je u sličnom napadu u ponedjeljak. U narednim satima će biti sahranjen. Hezbollah je u teškoj poziciji, jer djeluje kao da ništa ne može zaustaviti izraelsku vojsku. Hezbollah pokušava izbjeći bilo kakvu vrstu odmazde koja bi Liban mogla uvući u rat, jer zna da će to uništiti zemlju.

Izrael Hezbollah je objavio da je pokrenuo napad dronovima na izraelski vojni komandni centar kao dio odgovora na ubistvo jednog od komandanata Hezbollaha Wissama Tawila. Nekoliko borbenih dronova pogodilo je vojni centar u Safedu, što je prvi put da je Hezbollah gađao to mjesto.

“Izrael je u stanju pripravnosti otkako je ubijen pripadnik Hezbollaha”, javlja Al Jazeerina reporterka Laura Khan iz grada Schlomi na sjeveru Izraela.

“Tenzije su najvišem nivou u posljdnja tri mjeseca,” javlja Khan.

Imran Khan sa juga Libana kaže da je “teško reći ko su bile mete [izraelskog napada na automobil na granici Izraela i Libana], osim da su najvjerovatnije bili pripadnici Hezbollaha”.

 

 

Izvor: Al Jazeera